Instagram - YourWaySK
Facebook - YourWaySK
Email - YourWaySK
Phone - YourWaySK
YouTube - YourWaySK

Система освіти в Словаччині.

26.07.2023
YourWaySK

Почнемо відразу з приємної новини та відповіді на головне питання для всіх охочих вступити до Словаччини ...

Чому навчання безкоштовне?
У 2014 році був прийнятий закон про безкоштовне навчання в усіх державних університетах Словаччини, для всіх іноземних студентів, за умовою очного навчання державною мовою, тобто на словацькій мові.
Звучить надто просто? Так і є. Ця інформація офіційна і доступна для всіх.


Система у Словаччині:

Слoвацька структура навчання містить в собі:
1. дитячий садок
2. початкову школу
3. середню школу або гімназію
4. вищий навчальний заклад

Тепер давайте c Вами пройдемося по кожному з цих етапів життя з yourwaysk

1. З дитячим садком все досить просто. Цікавий факт, в Словаччині відвідування дитсадка не рахується обов'язковим. Дитячі садки діляться на приватні та державні. Проте, всі - платні, в місяць сума за навчання в державних садках складає в середньому 46 євро, в приватних ця сума досягає і до 300 євро в місяць. Дитячий садок дитина може відвідувати з 3 до 6 років.

2. Початкова школа. Навчання учнів в початкових школах триває з 1 по 9 клас, в середньому з 6 до 15 років. Початкова освіта в 9 класі закінчується підсумковою атестацією «Монітор». «Монітор» показує можливість поступлення учня в гімназію або середню школу.

3.Середня школа.

Середня освіта в Словаччині поділяться на три групи:

Спеціалізовані серeдні школи / училища - вибір для придбання знань в сфері мануaльних професій, наприклад, кондитер, кухар і т.д. Навчання триває 3 роки.

Середні школи – дають можливість учням освоїти початок професійної освіти в різних галузях.
Наприклад: медичні школи, консерваторії, різні школи технічних напрямків і т.п.
У середніх шкoлах навчання триває 4-5 років.


Чотирирічні гімназії - тут мова йде про загальноосвітню програму, яка спрямована на підготовку студентів до вищих навчальних закладів.
Середня освіта закінчується у вигляді іспитів під загальноприйнятою назвою «матуріта» Друга назва «матуріти» у Словаччині - «атестат зрілості»

Іншими словами, якщо для нас звично 11 класів сприймати, як середню освіту, в Словаччині це буде 13-14 класів.
Так, в Європі студенти не поспішають працювати, на відміну від нас :)
В результаті цих додаткових двох-трьох років середньої освіти, якщо дитина в Словаччині вирішить, що хоче бути програмістом, в Університет учень піде вже з непоганим багажем знань. (Наприклад зі знаннями мови програмування).

4.І нарешті, ми перейшли до найцікавішого.

Вища освіта у Словаччині.

Як ми вже говорили вище, у Словаччині діє державна програма про безкоштовне навчання з 2014 року!
Також, студенти у Словаччині отримують титул Бакалавра та Магістра.

Навчання на бакалавраті триває зазвичай 3 роки й завершується державними екзаменами. Після цього, так само безкоштовно, студенти можуть продовжити своє навчання на магістратурі (тривалістю 2 роки). Вища освіта у Словаччині загалом займає 5 років.

Далі докторантура - це завершальний етап системи освіти, після якого можна отримати посаду доцента або професора. Навчання в докторантурі займає 3-4 роки. Докторантура закінчується захистом дисертаційної роботи та присвоєнням наукового ступеня студенту.

Дуже цікавим відмінністю навчання в вузах Словаччини, є той факт, що в словацьких університетах абітурієнт сам вирішує, на які предмети йому варто навідуватися.
Здача кожного іспиту забезпечує абітурієнту отримання певної кількості «кредитів».
Кредити - це бали, що визначають долю студента: набравши потрібну суму кредитів, наприклад 56, студент переходить на другий курс. Набравши 180 кредитів, студента до кінця третього курсу буде допущено до захисту дипломної роботи. Абітурієнту, у якого не вийшло набрати необхідну кількість кредитів, загрожує відрахування.
Кількість кредитів за різні предмети варіюється.

Інформацію про кількість своїх «кредитів» або балів студенти зберігають в електронних «залікових книжках» (а точніше, в офіційних програмах своїх смартфонах).
Навчання у вузах Словаччини розділене на два семестри: літній і зимовий. Тривалість канікул і дати іспитів зокрема залежать від успішності абітурієнта (тобто якщо студенту не доведеться йти на перездачу іспиту), домовленості між студентом і професором.
І повірте, вам буде дуже зручно стежити за своєю успішністю і домовлятися з будь-яким учителем, через один додаток в якому є і Ваші «кредити» (оцінки) і електронні пошти всіх вчителів.

У той же час, нам хотілося б ще раз відзначити, що безкоштовно навчатись в державних вузах можно лише на словацькой мові.
Але,так як словацький відноситься до групи слов'янських мов, студенти зі Східної Європи здатні оволодіти нею досить швидко.
Ми від нашої компанії можемо запропонувати курси для Вашого комфорту, але так само в нашій практиці є студенти, які не вчили мову зовсім (або вивчали самостійно) і успішно зараз закінчують бакалавра.

Все у ваших руках!
© 2017 www.yourwayslovakia.com
Karpatské námestie 10A, 83106 Bratislava.
8:00-22:00
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДИПЛОМ -
ЗАПОРУКА УСПІШНОЇ КАР'ЄРИ!
Після закінчення Словацьких ВНЗ Ви отримуєте диплом європейського зразка, який визнається у всіх країнах світу